S svetilkami do drugačnega izgleda prostorov

Pri nakupu svetilk je potrebno dobro načrtovanje in razmislek. Svetilke za domačo uporabo oziroma za gospodinjstvo so izjemno pomemben del opremljanja doma. Razsvetljava prav nevede vpliva na naše počutje in aktivnost. A pri izbiri svetilk imamo resnično ogromno možnosti različne izbire. Prva stvar je število številk v posameznem prostoru in njihova postavitev. Pomembno je, da imamo dobro osvetljene vse delovne kotičke in tiste prostore, kjer potrebujemo dobro svetlobo za naše nemoteno delovanje. Svetilk pa ne uporabljamo le v bivanjskih prostorih, ampak tudi izven njih.

V različnih prostorih za različne namene

Pomembne so svetilke pred hišo ali stanovanjem, tako da dobro osvetljujejo vhodna vrata. Potem imamo svetilke za delovne prostore, kot so pisarne, ateljeje ali proizvodne hale. Svetilke v prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi, kot so na primer lokali in restavracije, imajo tudi estetsko vlogo, ne le funkcionalnosti. Kjer želimo pa ustvariti občutek intimnosti, morali biti skrbno izbrane svetilke tudi diskretno nameščene, to je na primer v wellnesih in savnah. Večinoma se v teh primerih uporablja vgradne svetilke.  

Uporabljamo lahko tudi barvno svetlobo

Z barvno svetlobo lahko ustvarimo pravo iluzijo pravljičnosti ali čarobnosti. Za otroške sobe, posebne prostore za zabavo, ter tudi v wellnesih, se čedalje pogosteje uporablja barvno svetlobo. Z barvno svetlobo lahko resnično povsem spremenimo prostor in počutje gostov v njem.

A pri izbiri barvne svetlobe moramo biti previdni, saj ne ustreza vsem močna in barvna svetloba. Nekatere ljudi lahko utesnjuje, sploh v zaprtih prostorih.

Ugodno prenovimo stanovanje tudi s svetilkami

S svetilkami pa lahko tudi v domačem okolju povsem prenovimo izgled našega stanovanja brez drage prenove. Že menjava luči in nakup modernejših svetil, ustvari občutek bolj elegantnega in svežega prostora. Pri izbiri nevtralne svetlobe, sploh v primeru, da uporabljamo led žarnice, postane prostor vizualno večji in bolj čist. Pomena svetlobe se zavedamo šele, ko zamenjamo svetila in primerjamo situacijo prej ali potem. Nove svetilke nam pomagajo do lepšega stanovanja, in to že za malo stroškov. A splača se investirati v led tehnologijo, saj ima daljšo življenjsko dobo, se ne pregreva in je okolju prijaznejša kot običajne halogenske svetilke.