Osteoartritis

Osteoartritis (artroza)
Pojavlja se pri ljudeh in živalih. Gre za degenerativno bolezen sklepov, ki jo povzročata obraba in negibljivost zaradi staranja. Posledica je propadanje hrustanca, ki pokriva dele kosti v sklepu. Proces propadanja se nato seli še na mišice in vezi, ki povezujejo sklepe. Propadanje hrustanca lahko pospešijo prevelike obremenitve sklepov zaradi dvigovanja težkih bremen, poškodbe sklepov, nepravilna prehrana in premalo telesne aktivnosti. Naš organizem se na tako stanje odzove – škodo poskuša popraviti oziroma stabilizirati sklep, in sicer tako, da proizvaja nove kostne opornike (izrastke), ki jih imenujemo osteofiti.In search of " pulsklokke test "? Stop by hardworkout web site.
Revmatoidni artritis
Je kronično vnetje, ki prizadene celoten organizem, vključno s sinovialno membrano, ki obkroža sinovialno tekočino v sklepih. Ta tekočina deluje kot olje v motorju – njena naloga je mazanje sklepov. Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen, pri kateri imunski sistem izgubi zmožnost ločevanja med lastnim in tujim. Namesto da bi prepoznal in napadel tujke, napade lastna tkiva. Revmatoidni artritis lahko zajame različne sklepe in ne povzroča le bolečine, ampak tudi otekline, otrdelost sklepov, deformacije sklepov, poleg tega pa še anemijo, utrujenost, izgubo teže, zvišano temperaturo in invalidnost. Med vzroki so na prvem mestu genetska dovzetnost, način življenja, prehranjevanje, alergije na hrano in mikroorganizmi (različni virusi in bakterije). Teorij o vzrokih je veliko, ena najnovejših omenja nenormalno prepustnost črevesnih sten, ki omogoča ne popolnoma prebavljeni hrani neposreden prehod v krvni obtok. Ti večji delčki v krvnem obtoku povzročijo motnje v delovanju imunskega sistema, ki začne napadati tkivo okoli sklepov.
Fibromialgija
Vzroka za fibromialgijo še ne poznajo. Za bolezen so značilne nenehne bolečine v mišicah, sklepih, otrdeli sklepi, nespečnost, tesnoba, telesna slabost in sindrom razdraženega črevesa. Pogosteje kot moške prizadene to obolenje ženske med 20 in 50 letom.
Putika ali protin
Tudi to je vrsta artritisa, ki ga povzroča povečanje sečne kisline v telesnih tekočinah. Sečna kislina pospešuje nastanek kristalov, ki se uskladiščijo v sklepih in tkivih, tudi v ledvicah, in povzročajo vnetja. Putiko so včasih imenovali bolezen bogatega človeka in so jo v zgodovini povezovali s preobiljem. To tradicionalno pojmovanje bolezni je povezano z uživanjem velikih količin mesa, še posebej drobovine, kar povzroča povečanje sečne kisline. Sposobnost ledvic, da bi uspešno izločale kislino, še zmanjša sočasno uživanje alkohola..